e-latihan untuk Rider Training

Selamat datang ke foodpanda! ——

Berikut adalah senarai panduan yang sama dan sejajar dengan tingkah laku yang beretika, dan memberi anda panduan untuk interaksi dengan pelanggan.

Kami bersama anda ——

Kita semua adalah sebahagian daripada team foodpanda. Walaupun sebagai seorang rider, anda adalah seorang kontraktor bebas. Namun begitu, anda merupakan wakil jenama kami apabila berinteraksi dengan pelanggan.

Oleh itu, sentiasa diingatkan semasa berinteraksi dengan pelanggan, anda akan dianggap mewakili kami sebagai sebuah syarikat. Sentiasa memberikan layanan yang baik kepada setiap orang - termasuk rakan riders anda - dengan kepentingan dan rasa hormat yang sama. 

Apakah jenis persekitaran yang diharapkan oleh foodpanda?


Kami menghormati setiap individu, sama ada pihak rider, pelanggan atau vendor. foodpanda komited dalam mewujudkan persekitaran yang selamat dan selesa untuk semua. Ini bermaksud tiada:

 • Gangguan
 • Pembulian
 • Kekerasan
 • Kelakuan yang tidak sopan
 • Kelakuan kasar bentuk kekerasan
Pembulian


Apakah yang dianggap sebagai buli? Buli adalah tingkah laku yang berulang, tidak masuk akal sehingga menimbulkan risiko kepada kesihatan dan keselamatan. Antara contoh perbuatan membuli adalah:

 • Memanggil nama dengan cara berteriak atau menjerit
 • Menggunakan bahasa yang menyinggung perasaan, termasuk ancaman, komen atau jenaka
 • Segala bentuk serangan fizikal termasuk dipukul, tersandung atau ditendang
 • Tingkah laku berikut tidak boleh diterima.
Gangguan


Gangguan adalah apabila seseorang berdepan dengan tindakan atau tingkah laku yang berkaitan dengan perkara berikut:

 1. Jantina atau orientasi jantina mereka
 2. Bangsa mereka
 3. Orientasi seksual mereka
 4. Kepercayaan atau agama mereka
 5. Usia atau kecacatan mereka
1) Gangguan Lisan Antara contoh gangguan lisan adalah
 • Pertanyaan, spekulasi, komen atau khabar angin mengenai kehidupan atau penampilan peribadi seseorang
 • Pernyataan mengenai sifat seksual yang tidak diingini dan bahasa yang tidak sesuai
2) Gangguan Bukan Lisan Antara contoh gangguan bukan lisan adalah:
 • Bersiul, gerak isyarat, penampilan sugestif dan kelakuan yang tidak disenangi -Menceroboh ruang peribadi seseorang, hubungan fizikal, penyalahgunaan atau serangan yang tidak diingini
 • Pendedahan yang tidak senonoh
 • Penganiayaan dan serangan seksual
Sekali lagi, semua perbuatan ini tidak dapat diterima. Diingatkan bahawa beberapa bentuk gangguan, seperti mengejar dan menyerang, juga dapat dianggap sebagai tindakan jenayah, yang dapat menyebabkan tindakan undang-undang.
Akibat daripada tingkah laku yang tidak dapat diterima


Kami bukan sahaja melarang semua tingkah laku yang disenaraikan sebelumnya, tetapi kami juga mengambil tindakan yang serius bagi mereka yang memilih untuk mengabaikan garis panduan kami. Hal ini termasuklah: Disenarai hitam
Cara melaporkan salah laku


Oleh itu, apa yang berlaku apabila anda menjadi saksi salah laku atau menyedari tindakan tersebut? Kami mendorong anda untuk menghubungi rider support untuk membantu anda menghadapi masalah tersebut. Apabila berdepan dengan pelanggaran kepatuhan yang teruk, terutama yang melibatkan aktiviti perniagaan jenayah seperti rasuah dan pelanggaran perlindungan data, prosesnya adalah berbeza. Kami menawarkan anda untuk akses ke Sistem Pematuhan BKMS, platform komunikasi yang selamat di mana anda dapat membuat laporan secara rahsia dengan selamat. Cari pautan tersebut: www.bkms-system.net/deliveryhero
Membuat tanggapan yang baik


Oleh itu sentiasa diingatkan semasa anda berinteraksi dengan pelanggan, anda memainkan peranan yang penting dalam memberikan pengalaman yang baik bersama foodpanda. Oleh itu, jangan lupa memberikan senyuman, menunjukkan kesopanan dan hormat kepada semua orang. Dan teruskan semangat berpasukan dengan memberikan budi bahasa yang sama kepada rakan riders anda. Mari bekerjasama untuk menjadikan setiap penghantaran menyeronokkan dan tidak dapat dilupakan!