Sistem Pematuhan foodpanda

BLOCK ID - PENGGANTUNGAN ID

pematuhan.PNG
Capture.PNG

SILA AMBIL PERHATIAN :

 • JIKA ANDA KENA SUSPEND 3 MINGGU BERTURUT-TURUT, ANDA AKAN DI-TERMINATE TERUS

 • ADAB SOPAN DAN SIKAP SEORANG RIDER ADALAH PEMATUHAN TETAP YANG TIDAK PERLU DISENARAIKAN

TERMINATION - PEMBERHENTIAN

popo.PNG

APAKAH PENGGANTUNGAN ID?

Sekiranya anda digantung disebabkan anda telah melanggar peraturan yang telah ditetapkan oleh Rider Compliance, anda akan menerima notifikasi seperti ini ketika anda ingin mengambil syif.

 

Anda masih boleh bekerja semula seperti biasa setelah penggantungan tamat dan selalunya penggantungan dilakukan mengikut notifikasi yang diterima oleh anda. 

APAKAH PEMBERHENTIAN?

Sekiranya anda diberhentikan disebabkan anda telah melanggar peraturan yang telah ditetapkan oleh Rider Compliance, anda akan menerima notifikasi seperti ini ketika anda ingin mengambil syif. 

 • Anda juga akan menerima email yang akan menjelaskan anda, dengan lebih terperinci mengenai sebab-sebab mengapa anda diberhentikan namun pihak kami tidak akan memberikan maklumat mengenai pihak pengadu dari pihak pelanggan ataupun vendor sama ada maklumat peribadi, nama, order code, alamat dan sebagainya kerana semua maklumat tersebut telah dilindungi oleh Akta Perlindungan Pemberi Maklumat (Akta 711) dan kami ingin menjamin keselamatan pihak pengadu.

 • Sekiranya anda tidak bersetuju atau mempertikaikan keputusan pemberhentian anda, anda diminta untuk membuat tiket didalam Road Runner dan kami akan menjawab dalam masa 3-5 hari waktu bekerja.

 • Sekiranya anda tidak menerima e-mel, sila pastikan e-mel anda yang telah didaftarkan dengan kami adalah betul. Anda diminta untuk membuat tiket di aplikasi Roadrunner untuk mengemaskini emel anda semula. 
   

 

APAKAH PERINGATAN?

Anda akan menerima notikasi peringatan seperti ini sekiranya anda telah melanggar peraturan yang telah ditetapkan oleh Rider Compliance dan notifikasi ini hanyalah merupakan peringatan untuk memastikan anda sentiasa mematuhi peraturan yang telah ditetapkan oleh Rider Compliance.

 

Anda masih boleh bekerja seperti biasa dan anda di nasihatkan untuk memperbaiki sikap anda, prestasi kerja anda dan juga servis perkhidmatan yang akan diberikan oleh pihak pelanggan. Sekiranya anda mengulangi kesalahan yang sama pada masa hadapan, anda akan digantung ataupun di berhentikan. 

FAQ

Soalan Umum

Mengapakah ID saya digantung / kena block atau kontrak saya ditamatkan?


 • Penggantungan ID anda boleh disebabkan baki e-wallet anda tidak dijelaskan: Sila semak baki e-wallet anda yang belum dijelaskan. Penggantungan ID anda akan dibatalkan secara automatik dalam 15 hingga 30 minit sekiranya anda telah bank-in duit tersebut.
 • Penggantungan ID / penamatan kontrak anda juga boleh disebabkan pelanggaran kriteria pematuhan yang telah ditetapkan oleh pihak ‘Rider Compliance’ kami. Jika anda ingin menyemak sama ada anda digantung kerana sistem pematuhan, sila semak notifikasi atau emel yang anda terima dari pihak “Rider Compliance”, dan sebab untuk penggantungan ID / penamatan kontrak anda akan dinyatakan dalam notifikasi / emel tersebut.
Sila kunjungi https://www.pandariders.my/sistem-pematuhan untuk ketahui lebih lanjut tentang sistem pematuhan foodpanda & " Sebab penggantungan ID atau penamatan kontrak & Cara untuk mengelakkannya" di kategori kedua dalam FAQs ini.
Bolehkah saya bekerja semula sekiranya saya digantung?


Ya, anda boleh bekerja dan mengambil shift anda tetapi pemarkahan batch anda akan menjadi rendah kerana penggantungan.
Bolehkah saya bekerja semula sekiranya kontrak saya ditamatkan?


Bergantung kepada situasi anda, sila hubungi kami melalui Rider Support dalam masa 5 hari setelah anda diberitahu mengenai penamatan kontrak anda sekiranya anda mempunyai alasan yang kukuh. Harap maklum bahawa selepas 5 hari anda tidak akan dapat menggunakan akaun itu lagi dan mungkin akan disenarai hitam.
Berapa lamakah saya akan digantung bekerja?


Anda akan menerima e-mel atau notifikasi yang akan menunjukkan berapa hari anda akan digantung dan sebab mengapa anda digantung.
Apa yang berlaku sekiranya saya melakukan jenayah secara tidak sengaja?


foodpanda memandang serius terhadap perkara ini dan jika anda didapati melakukan perbuatan jenayah seperti serangan seksual, pencurian, membawa senjata semasa penghantaran, tindakan vandalisme, dan menyebabkan kerosakan harta benda atau pemilikan bahan terlarang dan rompakan, anda akan dikenakan hukuman di bawah undang-undang dan kami akan bekerjasama dengan biro penguatkuasaan undang-undang untuk siasatan lebih lanjut dan mendakwa pesalah.
Adakah saya dibenarkan mengambil alkohol semasa melakukan penghantaran?


foodpanda tidak akan bertolak ansur jika rider foopanda mengambil alkohol atau dadah semasa penghantaran. Anda dilarang menggunakan alkohol atau dadah semasa menghantar pesanan anda. Alkohol dan bahan terlarang tidak dibenarkan semasa anda berada di platform foodpanda. Sekiranya pelanggan / vendor mengesyaki anda berada di bawah pengaruh alkohol atau dadah, mereka berhak untuk melaporkan anda segera kepada pihak kami ataupun pihak berkuasa.
Adakah saya dibenarkan menghantar barang yang tidak terdapat di platform foodpanda semasa bekerja sebagai rider foodpanda?


Ketika anda melakukan penghantaran di platform foodpanda, anda dilarang untuk menerima atau mengirimkan barang berbahaya atau barang yang diharamkan oleh pihak berkuasa, termasuk bersedia menerima permintaan khusus dari pelanggan anda untuk perkhidmatan penghantaran atau barang yang bukan di dalam platform foodpanda. Anda akan diberhentikan serta-merta dan disenarai hitam jika anda melakukan sebarang perbuatan yang dilarang.

Sebab penggantungan ID atau penamatan kontrak & Cara untuk mengelakkannya

Apakah maksudnya jika ID saya digantung / kontrak saya ditamatkan disebabkan “Low Performance”?


Prestasi kerja yang rendah boleh disebabkan oleh kadar penerimaan order yang rendah, jumlah “unexcused No Show” yang banyak (terutamanya pada hujung minggu) atau lambat login. Sekiranya anda mempunyai No Show lebih daripada 2 kali No Show pada hujung minggu, ID anda akan digantung pada hujung minggu hadapan. Semua sebab-sebab ini akan menjejaskan pemarkahan batch anda dan ID anda juga akan digantung / kontrak anda akan ditamatkan. Cara untuk mengelakkan:

 • Rancangkan jadual syif anda dengan baik dan sila jangan ambil syif tersebut jika anda tidak dapat bekerja (terutamanya syif pada hujung minggu)
 • Sentiasa swapkan (tukar) syif anda 5 jam lebih awal jika anda tidak dapat bekerja supaya rider lain boleh ambil syif tersebut dan prestasi anda tidak akan terjejas
 • “No Show” akan menjejaskan pemarkahan batch anda dan ID anda juga akan digantung disebabkan “No Show”
 • Sentiasa bertimbang rasa terhadap rider yang lain dan sila beri peluang bagi rider lain untuk menjana pendapatan
Apakah maksudnya jika ID saya digantung / kontrak saya ditamatkan disebabkan “Customer Never Received Food”?


Ini adalah disebabkan kami telah menerima banyak aduan dari pihak pelanggan bahawa mereka tidak dapat makanan yang dipesan manakala anda sudah klik pada "delivered" dan ia bermaksud order tersebut telah dilengkapkan. Untuk memastikan rider kami menghantar makanan kepada pihak pelanggan dengan tepat dan tidak terbabit dalam kes penipuan, pematuhan ketat akan ditetapkan untuk (pelanggan tidak dapat makanan yang dipesan). Cara untuk mengelakkan:

 • Sekiranya anda hampir sampai atau sudah sampai di lokasi pihak pelanggan, sila hantarkan mesej kepada pihak pelanggan di aplikasi Roadrunner anda atau telefon pihak pelanggan bahawa anda sudah sampai dan ingin semak jika lokasi tersebut adalah tepat.
 • Sila sentiasa memastikan anda hanya klik pada “delivered” selepas order tersebut lengkap dihantar kepada pihak pelanggan.
 • Jika anda menghadapi masalah untuk mencari pihak pelanggan, sila hubungi pihak dispatcher dan mereka akan memberi bantuan.
 • Jika pihak pelanggan tidak muncul dalam jangka masa yang ditentukan, sila ikuti arahan dari pihak dispatcher sekiranya anda perlu meletakkan makanan tersebut di suatu tempat yang selamat dan mengambil gambar makanan tersebut dan menghantar gambar tersebut kepada pihak dispatcher sebagai bukti penghantaran
 • Jangan mengambil makanan yang dipesan oleh pihak pelanggan / merampas (hijack) order dari rider lain / terbabit dalam segala kes penipuan. Kami akan mengambil tindakan yang tegas di atas kes penipuan dan kami akan menamatkan kontrak rider tersebut dengan serta-merta jika kami menerima aduan mengenai rider mengambil makanan yang dipesan oleh pihak pelanggan (selepas melakukan siasatan). Oleh itu, sila pastikan anda menghantar makanan yang betul kepada pelanggan yang tepat.
Apakah maksudnya jika ID saya digantung / kontrak saya ditamatkan disebabkan “Food Spillage”?


Ini adalah disebabkan anda mendapat terlalu banyak aduan dari pihak pelanggan mengenai makanan tertumpah semasa penghantaran. Cara untuk mengelakkan:

 • Sila berhati-hati semasa anda membawa makanan, terutamanya kek, sup dan minuman.
 • Sila sentiasa memeriksa keadaan makanan sebelum menyerahkan makanan tersebut kepada pihak pelanggan
Apakah maksudnya jika saya menerima amaran / ID saya digantung / kontrak saya ditamatkan disebabkan “Misbehaviour”?


Berikut adalah contoh untuk salah laku rider (misbehaviours):

 • Tidak menggunakan beg foodpanda, tidak memakai baju seragam foodpanda, atau tidak memakai kasut bertutup semasa penghantaran
 • Bertindak kasar atau biadap terhadap pihak pelanggan / pihak vendor
 • Membunyikan hon secara agresif di hadapan rumah pihak pelanggan / kedai pihak vendor
 • Merokok di hadapan rumah pihak pelanggan / kedai pihak vendor
 • Meninggikan suara terhadap pihak pelanggan / pihak vendor
 • Melakukan sebarang tingkah laku lain yang menimbulkan ketidakselesaan kepada pihak pelanggan / pihak vendor
Cara untuk mengelakkan:
 • Untuk imej jenama kami dan menunjukkan profesionalisme kami kepada restoran dan pelanggan, sila gunakan beg foodpanda, memakai seragam foodpanda dan kasut yang bersesuaian (Crocs atau T-shirt lain tidak dibenarkan) semasa penghantaran
 • Sentiasa bersopan santun dan memberi layanan mesra ketika berurusan dengan pihak pelanggan dan pihak vendor
 • Jangan membunyikan hon di hadapan rumah pihak pelanggan / kedai pihak vendor, ia mungkin menimbulkan ketidakselesaan kepada mereka
 • Jangan menggunakan bahasa kasar atau meninggikan suara terhadap pihak pelanggan dan pihak vendor
 • Jangan merokok di hadapan rumah pihak pelanggan / kedai pihak vendor
 • Elakkan daripada memberi komen yang sensitif kepada pihak pelanggan dan pihak vendor
Apakah maksudnya jika saya menerima amaran / ID saya digantung disebabkan “Late to drop off”?


Amaran dan penggantungan ID akan diterjadi apabila anda didapati banyak kali tidak klik pada “drop off” walaupun anda telah meninggalkan lokasi drop off. Cara untuk mengelakkan:

 • Sila klik pada “drop off” sebaik sahaja order tersebut dilengkapkan
 • Jika anda sengaja tidak ingin klik pada “drop off” kerana anda tidak ingin menerima order yang lain, anda boleh mengambil rehat (break) di aplikasi Roadrunner untuk mengelakkan order masuk
Apakah maksudnya jika ID saya digantung / kontrak saya ditamatkan disebabkan “Click-through”?


Ini adalah bermaksud bahawa anda telah klik pada “Pick Up” sebelum anda pick up order dari pihak vendor ATAU anda telah klik pada “Order Completed” sebelum order tersebut lengkap dihantar kepada pihak pelanggan. Apabila pihak pelanggan menerima notifikasi bahawa order tersebut telah lengkap dihantar tetapi mereka tidak mendapat makanan yang dipesan, mereka akan panik dan membuat aduan mengenai situasi sebegini. Cara untuk mengelakkan:

 • Jangan klik pada “Drop Off” sebelum order tersebut lengkap dihantar kepada pihak pelanggan (pihak pelanggan benar-benar menerima makanan yang dipesan)
 • Jangan klik pada “Pick Up” sebelum anda pick up makanan tersebut dari pihak vendor scara fizikal
 • Pastikan anda mengikuti langkah-langkah yang tepat semasa penghantaran
Apakah maksudnya jika ID saya digantung / kontrak saya ditamatkan disebabkan “Using Fake ID (account)”?


Jangan membiarkan orang lain untuk menggunakan akaun Roadrunner anda untuk membuat penghantaran, termasuk ahli keluarga, pasangan, saudara mara ataupun rakan anda. Ini adalah untuk keselamatan anda dan juga syarat skema insurans. Penggunaan akaun rider lain adalah salah di sisi pematuhan dan jika sebarang kemalangan berlaku, anda tidak akan mendapat perlindungan insurans. Oleh itu, kontrak anda akan ditamatkan dengan serta merta dan anda juga akan disenarai hitam dalam sistem kami jika anda ditangkap berbuat demikian.

 • Proses pendaftaran (pembukaan ID) adalah amat mudah, jika rakan atau ahli keluarga anda ingin menjadi rider foodpanda, sila daftar di sini
Cara untuk mengelakkan:
 • Tukarkan kata laluan anda sebaik sahaja anda menerima ID anda. Anda juga digalakkan untuk sentiasa mengemas kini kata laluan anda.
 • Pastikan maklumat peribadi anda di aplikasi Roadrunner adalah tepat (akaun bank, nombor telefon dan emel)
 • Jangan bagi ID anda atau butiran akaun anda kepada orang lain
Apakah maksudnya jika ID saya digantung / kontrak saya ditamatkan disebabkan “Sexual Harassment”?


Semua contoh yang disenaraikan di bawah boleh menyebabkan kes tuntutan mahkamah yang tidak diingini. Sila sentiasa menghormati orang lain dan bersikap profesional.

 • Anda tidak dibenarkan hubungi atau mesej pihak pelanggan selepas drop-off order tersebut
 • Jangan membuat jenaka yang tidak diingini, gerak isyarat yang menimbulkan salah faham dan kata-kata yang menyinggungkan perasaan pelanggan / vendor
 • Jangan memaparkan segala objek, simbol, gambar yang seksual atau memainkan muzik yang seksual kepada pihak pelanggan / pihak vendor
 • Jangan membuat komen yang sensitif mengenai jantina, umur, bangsa, penampilan atau ideologi pihak pelanggan / pihak vendor
Apakah maksudnya jika ID saya digantung disebabkan oleh Kadar Penerimaan Order yang rendah  “Low Acceptance Rate” ?


Hal ini berlaku apabila kadar penerimaan order anda terlalu rendah dan anda akan diberi amaran beberapa kali sebagai tanda peringatan untuk meningkatkan kadar penerimaan order anda. Sekiranya kami mendapati tiada peningkatan pada prestasi kadar penerimaan order anda, ID anda akan digantung selama 3 hari Cara untuk mengelakkan:

 • Sila pastikan anda menerima semua pesanan yang diberikan kepada anda sebanyak yang mungkin untuk mengelakkan kadar penerimaan yang rendah
 • Sentiasa pastikan peranti telefon (phone device), GPS dan jaringan internet anda berfungsi dengan baik agar anda mendapat notifikasi pesanan yang seterusnya
Apakah maksudnya jika ID saya digantung disebabkan


Untuk imej jenama kami dan menunjukkan profesionalisme kami kepada restoran dan pelanggan, sila gunakan beg foodpanda, memakai seragam foodpanda dan kasut yang bersesuaian (Crocks atau T-shirt lain tidak dibenarkan)Kami harus menangguhkan jadual anda sekiranya kami menerima laporan daripada pelanggan atau restoran jika anda tidak mematuhi pematuhan.