Dasar Privasi - Penunggang

Siapa pengawal data?

Pengawal data, iaitu badan yang menentukan tujuan dan cara pemprosesan yang dinyatakan dalam dasar privasi ini adalah Delivery Hero Malaysia Sdn Bhd (sebelumnya dikenali sebagai Foodpanda Malaysia Sdn Bhd) dari Unit No. 17-2, Tingkat 17, Wisma UOA II , No. 21, Jalan Pinang, 50450 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, dan alamat e-mel support@foodpanda.my , (selanjutnya dikenali sebagai "foodpanda", "kami", "pengawal"). Kami juga menggunakan istilah "penunggang" atau "kontraktor bebas" sebagai penghormatan kepada anda.


Sebab dan jenis data peribadi yang kami proses?

Di bawah ini anda dapat mengetahui jenis data anda yang diperlukan oleh kami bagi tujuan dan dalam keadaan mana kami berkongsi data anda dengan orang lain. 
Data peribadi adalah maklumat yang kami berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan anda, seperti nama depan dan belakang, alamat, nombor telefon, tarikh lahir, data lokasi atau alamat e-mel.

Jenis data peribadi yang kami proses? 

Untuk memberikan perkhidmatan penghantaran kepada pelanggan kami, kami menggunakan pelbagai alat dan sistem yang diperlukan untuk penghantaran pesanan. Kami juga menggunakan alat dan sistem luaran dan dalaman untuk memproses data peribadi anda untuk pengurusan personel dan operasi perniagaan.
Kami mengumpulkan, memproses dan menyimpan kategori data peribadi berikut di dalam skop penggunaan alat dan sistem:

Tujuan kami memproses data peribadi?

Kami hanya mengumpulkan data peribadi anda jika ini diperlukan dan tujuannya adalah sah dan pemprosesannya adalah berkadar. Di bawah ini kami ingin memberi maklumat lajut kepada anda bagi  tujuan dan asas undang-undang:

Pengambilan

Sebagai sebahagian daripada proses pengambilan pekerja, kami mengumpulkan, memproses dan menyimpan data peribadi anda berdasarkan data yang anda membekalkan kepada kami. Tujuan pemprosesan adalah untuk membuat keputusan mengenai penerimaan atau penolakan pemohon.

 

Kategori data peribadi:

  • Data pengenalan

  • Data hubungan

  • Data akaun

 

Asas undang-undang:

  • Permulaan kontrak

Pengaktifan semula pemohon

Sekiranya pemohon tidak meneruskan proses permohonan, SMS atau e-mel akan dihantar untuk mengingatkan pemohon tentang langkah-langkah yang perlu diambil untuk menyelesaikan proses permohonan.

Kategori data peribadi: 
●    Data pengenalan
●    Data hubungan

Asas undang-undang:
●    Permulaan kontrak
●    Kepentingan yang sah untuk memastikan proses permohonan yang lancar dan pengalaman yang lebih baik.

 

 

Kontrak

Kesimpulan perjanjian kontraktor bebas​

Kategori data peribadi: 
●    Data pengenalan
●    Data akaun

Asas undang-undang:
●    Prestasi kontrak

 

Orientasi

Persiapan untuk hari pertama servis, latihan penunggang baru​

Kategori data peribadi: 
●    Data pengenalan
●    Data akaun

Asas undang-undang:
●    Prestasi kontrak

 

Pemantauan kehadiran

Penilaian kebolehpercayaan penunggang sehubungan dengan pemenuhan tanggungjawab kontrak mereka. ​

Kategori data peribadi: 
●    Butiran kenalan

Asas undang-undang:
●    Prestasi kontrak

Akaun

Pembuatan akaun yang diperlukan untuk aplikasi yang digunakan

 

Kategori data peribadi:

  • Data pengenalan

  • Data akaun

 

Asas undang-undang:

  • Prestasi kontrak

 

Rakaman masa bekerja

Rakaman kerja yang dilakukan oleh penunggang

 

Kategori data peribadi:

  • Data pengenalan

Tarikh mula dan akhir shift

 

Asas undang-undang:

  • Prestasi kontrak

Komunikasi pelanggan

Komunikasi dengan pelanggan mengenai status pesanan atau penghantaran

Kategori data peribadi: 
●    Data pengenalan
●    Butiran kenalan
●    Data lokasi
●    Kandungan komunikasi
●    Gambar (jika ada)

Asas undang-undang:
●    Kepentingan yang sah untuk memastikan proses komunikasi yang lancar dengan pelanggan untuk tujuan penghantaran pesanan dan pengalaman yang lebih baik
●    Persetujuan

Foto dan video

Mengambil dan menerbitkan gambar dan video penunggang

Kategori data peribadi: 
●    Data pengenalan
●    Gambar / Video

Asas undang-undang: 
●    Persetujuan

Pentadbiran penunggang
Kami mengumpulkan, memproses dan menyimpan data peribadi anda untuk memproses dan membuat dokumen dan bukti yang diperlukan secara sah serta untuk imbuhan penunggang kami.

 

Kategori data peribadi: 
●    Data pengenalan
●    Data hubungan
●    Data akaun

 

Asas undang-undang:
●    Prestasi kontrak
●    Kewajipan undang-undang

Komunikasi

Alat yang berbeza adalah digunakan untuk berkomunikasi antara kami dan penunggang. Tujuan pemprosesan adalah maklumat komunikasi yang diperlukan.

 

Kategori data peribadi:

  • Data pengenalan

  • Data hubungan

 

Asas undang-undang:

  • Prestasi kontrak

  • Minat sah seperti tujuan yang dinyatakan di atas

 

 

Penghantaran

Untuk memastikan penghantaran produk yang cepat yang dipesan oleh pelanggan kami, data koordinasi penunggang kami dikumpulkan dan pesanan diberikan kepada penunggang yang berada di wilayah optimum.

Kategori data peribadi: 
●    Data pengenalan
●    Data hubungan
●    Data geolokasi
●    Data teknikal

Asas undang-undang:
●    Prestasi kontrak
●    Minat sah seperti tujuan yang dinyatakan di atas

Anggaran Penghantaran 

Untuk memberitahu pelanggan mengenai jangka masa penghantaran, data kelajuan rata-rata diproses dalam bentuk tanpa nama. 

Kategori data peribadi: 
●    Data geolokasi (tanpa nama)

Asas undang-undang:
●    Minat sah seperti tujuan yang dinyatakan di atas

 

 

Pembayaran

Penyediaan penyataan; pembayaran yuran perkhidmatan

Kategori data peribadi: 
●    Data pengenalan
●    Data hubungan
●    Maklumat akaun bank

Asas undang-undang:
●    Prestasi kontrak

 

 

Peralatan penunggang

Penunggang menerima peralatan penunggang dari kami. Ini berfungsi untuk penampilan penunggang kami yang seragam dan juga perlindungan penunggang kami. Kami mengurus dan memantau peralatan yang disediakan untuk memastikan bahawa peralatan yang diperlukan sentiasa ada.

 

Kategori data peribadi:

  • Data pengenalan

  • Data hubungan

 

Asas undang-undang:

  • Prestasi kontrak

  • Kewajipan undang-undang

 

 

Rakaman masa

Kami mengumpulkan, memproses dan menyimpan data peribadi penunggang kami untuk pelaksanaan penghantaran sebenar. Tujuan pemprosesan adalah untuk mengumpulkan masa bekerja dan sebagai rekod yang diperlukan.

 

Kategori data peribadi:

  • Data pengenalan

  • Data hubungan

  • Data akaun

  • Data prestasi

  • Data geolokasi

 

Asas undang-undang:

  • Prestasi kontrak

  • Minat sah seperti tujuan yang dinyatakan di atas

Penilaian prestasi

Penilaian prestasi pemandu berdasarkan kualiti (keluhan restoran dan pelanggan), kuantiti pesanan yang dihantar. Ini juga termasuk tetapi tidak terbatas pada, kebolehpercayaan, log masuk yang tepat dan penerimaan pesanan semasa hingga akhir shift. Ini juga pelaksanaan tempahan yang betul.

 

Kategori data peribadi:

  • Data pengenalan

  • Data hubungan

  • Data prestasi

  • Data geolokasi

  • Data teknikal

 

Asas undang-undang:

  • Prestasi kontrak

Penamatan

Penamatan kontrak biasa dan luar biasa dengan penunggang

 

Kategori data peribadi:

  • Data pengenalan

  • Data hubungan

 

Asas undang-undang:

  • Prestasi kontrak

 

Nyahaktifkan

Penyahaktifan akaun sedia ada; pemulangan pakaian dan peralatan yang diterima.

 

Kategori data peribadi:

  • Data pengenalan

  • Data hubungan

 

Asas undang-undang:

  • Prestasi kontrak

 

Pengarkiban

Pengarkiban dokumen yang tertakluk kepada penyimpanan untuk tujuan cukai.

 

Kategori data peribadi:

  • Data pengenalan

  • Data hubungan

  • Tarikh lahir

  • Maklumat cukai

  • Masa bekerja

 

Asas undang-undang:

  • Kewajipan undang-undang

 

 

Pengiklanan dan pemasaran

Pemasaran atas talian

Perkhidmatan kami didasarkan pada sebahagian besarnya untuk meyakinkan bakal pelanggan bahawa kami menawarkan pengalaman yang luar biasa dan bahawa setiap lawatan ke platform kami adalah bermanfaat. Untuk menjangkau seberapa banyak bakal pelanggan, kami beraktif dalam bidang pemasaran atas talian. Sama pentingnya untuk memenangi kepercayaan penunggang yang berpotensi dan untuk mengukuhkan kepercayaan penunggang kami yang ada. Oleh itu, kami ingin menyampaikan bahawa proses kami adalah dengan telus mungkin.

 

Pemasaran

Pada prinsipnya, pemasaran bermaksud menukar dan memudarnya spanduk iklan di laman web yang disesuaikan dengan kumpulan sasaran tertentu. Tujuannya adalah untuk mempamerkan sepanduk yang paling menarik secara individu untuk pengguna dan bakal penunggang. Pertama, kami menentukan kumpulan sasaran dan kedua, kami memberi komisi kepada penyedia perkhidmatan kami yang menunjukkan iklan kami kepada kumpulan sasaran yang ditentukan. Kami tidak memproses data peribadi, kerana data ini pada mulanya dibuat tanpa nama. Untuk menentukan kumpulan sasaran dengan lebih baik, kami membahagikan jenis pelanggan dan meletakkan iklan yang berlainan di portal yang berbeza.

 

Pemasaran Semula

Sebaik sahaja anda melayari laman web kami dan, misalnya, telah membuat pesanan di keranjang belanja anda, kami menyimpan maklumat ini dalam kuki. Sekiranya anda terus melayari laman web lain, rakan pengiklanan kami akan mengingatkan anda bagi pihak kami bahawa anda belum menyelesaikan pesanan anda. Kami tidak mahu anda kehilangan pengalaman luar biasa kami.

Anda boleh melumpuhkan pemasaran semula dengan memasang alat tambah yang sesuai untuk penyemak imbas anda. Selain itu, anda boleh dan harus juga secara berkala menghapus kuki yang tersimpan di penyemak imbas yang anda gunakan.

 

Kategori data peribadi:

Maklumat perhubungan

 

Asas undang-undang:

  • Minat sah seperti tujuan yang dinyatakan di atas

 

Berapa lama kami menyimpan data peribadi?

Kami secara amnya menghapus data anda setelah tujuan tersebut dipenuhi. Peraturan penghapusan tepat ditentukan dalam konsep penghapusan wilayah kami. Peraturan penghapusan yang berbeza dikenakan bergantung pada tujuan pemprosesan. Dalam konsep penghapusan kami, kami telah menentukan pelbagai kelas data dan memberikan tempoh penghapusan peraturan kepada mereka. Apabila tempoh pengekalan dipenuhi, data yang disimpan akan dihapus dengan sewajarnya.

 

Dalam keadaan tertentu, setiap permintaan penghapusan mungkin ditentang oleh tempoh penyimpanan undang-undang, ini telah menghalang kami untuk menghapus data yang disimpan untuk jangka waktu minimum yang tetap. Untuk mematuhi syarat undang-undang ini, kami menyekat data yang relevan setelah tujuan tersebut dipenuhi dan dengan demikian menjamin kelengkapan data dan integritas data.

Siapa pemproses data dan mengapa kami berkongsi data peribadi?

Kami tidak pernah memberikan data anda kepada pihak ketiga yang tidak dibenarkan. Walau bagaimanapun, sebagai sebahagian daripada pekerjaan kami, kami memperoleh perkhidmatan penyedia perkhidmatan terpilih dan memberi mereka akses yang terhad dan dipantau ketat ke beberapa data kami. Namun, sebelum kami meneruskan data peribadi kepada pemproses data ini untuk diproses bagi pihak kami, setiap syarikat individu akan menjalani audit. Semua penerima data mesti memenuhi syarat perlindungan data yang sah dan membuktikan tahap perlindungan data mereka dengan bukti yang sesuai.

 

Berikut ini kami ingin memberitahu anda dengan cara yang telus dan mudah difahami mengenai semua penerima data kami dengan alasan masing-masing:

Pembekal perkhidmatan luaran

Mereka menyokong aktiviti perniagaan kami dengan memberikan kami penyelesaian dan infrastruktur IT atau dengan memastikan keselamatan operasi perniagaan kami, misalnya dengan mengenal pasti dan memperbaiki kesalahan. Selanjutnya, data peribadi juga boleh diungkapkan kepada perunding, peguam atau juruaudit cukai luaran jika mereka memberikan perkhidmatan yang mereka telah ditugaskan.

Ahli Kumpulan Delivery Hero SE

Dalam kumpulan kadang-kadang ia perlu menggunakan sumber dengan berkesan. Dalam konteks ini, kami saling menyokong dalam Kumpulan kami dalam mengoptimumkan proses kami. Di samping itu, kami menyediakan kandungan dan perkhidmatan bersama. Ini termasuk, sebagai contoh, sokongan teknikal sistem.

Kami bertanggungjawab sepenuhnya untuk memenuhi syarat perlindungan data bersama dengan Delivery Hero SE. Dalam kerangka peraturan bersama, kami dan Delivery Hero SE telah sepakat bahawa kedua-duanya akan menjamin hak mereka sama. Oleh itu, anda boleh mengemukakan sebarang permintaan kepada kami dan juga kepada Delivery Hero SE, Oranienburger Straße 70, 10117 Berlin. Anda boleh menghubungi pegawai perlindungan data di dpo@deliveryhero.com .

 

Pihak berkuasa pendakwaan dan prosiding undang-undang

Malangnya, ada kemungkinan bahawa sebilangan penunggang dan penyedia perkhidmatan kami tidak bersikap adil dan ingin mencemarkan kami. Dalam kes-kes ini, kami tidak hanya berkewajipan untuk menyerahkan data peribadi atas kewajipan undang-undang, tetapi juga kepentingan kami untuk mencegah pencemaran dan menegakkan tuntutan kami dan untuk menolak tuntutan yang tidak dibenarkan.

 

Ke negara ketiga mana kami memindahkan data peribadi?

Kami memproses data anda terutamanya di Asia Pasifik (APAC). Walau bagaimanapun, sebilangan penyedia perkhidmatan kami yang disebutkan di atas berpusat di luar APAC.

Semua penerima data kami harus menimbang hingga keperluan tertentu untuk pemindahan data peribadi ke negara ketiga. Sebelum kami memindahkan data anda ke penyedia perkhidmatan di negara ketiga, setiap penyedia perkhidmatan akan dinilai terlebih dahulu berkenaan dengan tahap perlindungan datanya. Hanya mereka yang dapat menunjukkan tahap perlindungan data yang mencukupi, mereka akan disenarainamakan sebagai penyedia perkhidmatan.

 

Tidak kira sama ada penyedia perkhidmatan kami berada di dalam APAC atau di negara ketiga, setiap penyedia perkhidmatan mesti menandatangani kontrak dengan kami, yang akan merangkumi peruntukan sebagaimana yang dikehendaki oleh Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

 

Apa hak anda sebagai subjek data dan bagaimana mereka dapat ditegaskan?

Anda berhak untuk menerima maklumat eksplisit dari kami mengenai data peribadi yang kami simpan mengenai anda, secara percuma.

 

Di samping itu, anda mempunyai hak berikut:

Hak untuk mengakses

Anda berhak diberitahu data mana yang kami simpan mengenai anda dan bagaimana kami memproses data ini.

Hak untuk pembetulan

Sekiranya anda melihat bahawa data yang disimpan tidak betul, anda boleh meminta kami untuk pembetulan.

Hak untuk memadam

Anda boleh meminta kami pada bila-bila masa untuk memadam data yang kami simpan mengenai anda.

Hak untuk sekatan pemprosesan

Sekiranya anda tidak mahu penghapusan data anda, tetapi tidak mahu kami memprosesnya lebih jauh, anda boleh meminta kami untuk menyekat pemprosesan data peribadi anda. Dalam kes ini, kami akan mengarkibkan data anda dan memasukkannya semula ke dalam sistem operasi kami. Namun, selama ini anda tidak akan dapat menggunakan perkhidmatan kami, jika tidak, kami akan memproses data anda sekali lagi.

Hak untuk mudah alih data

Anda boleh meminta kami untuk menghantar data yang disimpan mengenai anda dalam format yang boleh dibaca oleh mesin kepada anda atau kepada orang lain yang bertanggungjawab. Dalam konteks ini, kami akan menyediakan data kepada anda dalam format JSON.

Hak untuk membantah pemprosesan data anda

Anda boleh mencabut persetujuan anda pada bila-bila masa atau membantah pemprosesan data anda lebih lanjut. Ini juga termasuk pembantahan terhadap pemprosesan kami, di mana kami proses tanpa persetujuan anda tetapi berdasarkan minta sah kami. Ini berlaku, misalnya, untuk pemasaran langsung. Anda boleh membantah untuk menerima buletin lebih lanjut setiap saat.

Sekiranya anda tidak bersetuju dengan salah satu tujuan pemprosesan kami berdasarkan minat sah kami atau ingin membantahnya, anda boleh menolak pemprosesan tersebut pada bila-bila masa dengan alasan yang berkaitan dengan keadaannya. Sila e-mel ke support@foodpanda.my . Dalam kes ini, kami akan mengkaji semula aktiviti pemprosesan dan berhenti memproses data anda untuk tujuan ini atau menerangkan kepada anda sebab kami patut dilindungi dan mengapa kami akan meneruskan proses tersebut.

 

Membuat keputusan automatik

Kami juga memproses data peribadi anda dalam konteks algoritma untuk memudahkan proses kami. Sudah tentu, anda berhak untuk tidak dikenakan keputusan berdasarkan pemprosesan automatik sahaja. Sekiranya anda percaya bahawa kami telah menolak akses anda dengan cara yang tidak wajar, anda boleh menghubungi kami di support@foodpanda.my . Dalam kes ini, kami akan memeriksa kes itu secara berasingan dan memutuskan kes demi kes.

Hak aduan

Sekiranya anda percaya bahawa kami telah melakukan sesuatu yang salah dengan data peribadi atau hak anda, anda boleh mengadu kepada pihak berkuasa penyeliaan yang sesuai pada bila-bila masa.

Pihak berkuasa penyelia yang bertanggungjawab untuk kami adalah:

Nama pihak berkuasa penyelia: Jabatan Perlindungan Data Peribadi

Alamat: Aras 6, Kompleks KKMM, Lot 4G9, Persiaran Perdana, Presint 4, 62100 Putrajaya

Alamat e-mel: aduan@pdp.gov.my