Rider FAQ

Rider FAQ

Soalan Umum

Bilakah saya boleh mula bekerja selepas proses training?


Anda boleh mula bekerja selepas ID anda diaktifkan.
Apakah tugas saya sebagai seorang rider foodpanda?


Tugas anda adalah menghantar pesanan kepada pihak pelanggan mengikuti SOP yang telah ditetapkan.
Bilakah saya boleh mula bekerja selepas ID saya diaktif?


Anda boleh mula bekerja pada bila-bila masa selepas ID anda diaktifkan. Selepas ID anda diaktifkan, pekerja kami akan mengajar anda tentang langkah-langkah untuk mengambil syif dengan aplikasi Roadrunner anda.
Di manakah rider hub berada dan apakah waktu operasi untuk setiap rider hub?


Untuk masa ini, kami hanya mempunyai 5 rider hub di Malaysia, iaitu di Kuala Lumpur, Selangor, Penang, Johor dan Sabah. Sila kunjungi https://www.pandariders.my/rider-hub untuk ketahui lebih tentang waktu operasi dan alamat untuk setiap rider hub.
Apakah pembayaran yang harus saya buat untuk proses permohonan?


Anda perlu membuat bayaran sebanyak RM150 semasa anda membuat permohonan di pejabat. Ia adalah bayaran untuk beg besar (RM 70), 2 beg haba (RM30) dan 2 baju seragam (RM50).
Apakah aplikasi yang harus saya muat turun ?


i) Roadrunner - Aplikasi untuk menerima order dan membuat penghantaran ii) Telegram - Aplikasi untuk menerima pengumuman dan informasi terkini dari foodpanda Roadrunner (Android): https://sg.usehurrier.com/app/android
Roadrunner (iOS): https://sg.usehurrier.com/app/ios Telegram Invite Link: https://t.me/joinchat/T6RxOjbYWuTb3w_I

Pembayaran

Apakah struktur pembayaran saya?


Struktur pembayaran anda berdasar pada ‘batch’ anda. Sila kunjungi ke https://www.pandariders.my/skema-pembayaran untuk ketahui lebih tentang skema pembayaran.
Bilakah saya akan mendapat bayaran gaji?


Untuk pemegang akaun bank CIMB, anda akan menerima bayaran gaji anda pada hari Rabu setiap minggu. Untuk pemegang akaun bank yang lain, anda akan menerima bayaran gaji anda pada hari Khamis / Jumaat setiap minggu. Pengiraan bayaran gaji bermula dari hari Isnin hingga Ahad pada minggu lepas.
Bagaimanakah saya boleh dapatkan akaun CIMB?


Sila kunjungi https://www.pandariders.my/cimb-acc-opening untuk ketahui lebih tentang proses pembukaan akaun CIMB.
Bilakah slip gaji saya akan dikeluarkan?


Anda akan dapatkan slip gaji bulanan pada minggu pertama bulan seterusnya. Contohnya, slip gaji anda untuk bulan Januari akan dikeluarkan pada minggu pertama bulan Februari. Sila kunjungi ke https://www.pandariders.my/rr-payment untuk ketahui lebih tentang cara untuk semak bayaran gaji anda di aplikasi Roadrunner.
Apakah manfaat jika saya merujuk rakan saya untuk menjadi seorang rider foodpanda?


Anda layak mendapat bonus rujukan untuk SETIAP rakan yang berjaya melengkapkan 10 order. Sila kunjungi ke https://www.pandariders.my/leads-bonus untuk ketahui lebih tentang kempen RAF (Refer A Friend) dan bonus rujukan.
Permohonan ID anda ditolak, tetapi sudah membuat pembayaran sebanyak RM150


1. Maklumkan kepada PC anda 2. Kembalikan semua peralatan rider / walker kepada PC (jika ada) 3. Kami akan meneruskan pembayaran balik ke akaun bank peribadi anda dalam masa 1 minggu
Pembayaran balik


Proses pembayaran balik akan dilakukan pada setiap hari Khamis (1 minggu setelah permintaan dibuat). Untuk rider / walker yang diaktifkan selepas 6/7/2020 atau ID yang berada dalam senarai hitam. Jika anda meminta untuk menutup ID anda menerusi tiket Rider Support, hanya baki dompet positif (+) yang akan dikira.
Deposit tidak dapat dipulangkan


ID yang diaktifkan sebelum 6/7/2020 Bagi rider / walker yang berada di Batch 5 dan tidak mengambil sebarang syif dalam masa 3 bulan terakhir, anda akan menerima e-mel memaklumkan bahawa terdapat jangka masa tertentu sahaja untuk memulangkan beg dan mendapatkan pengembalian wang deposit. Jika anda masih belum mengembalikan beg, dalam tempoh yang diberi anda tidak akan mendapat wang deposit. Namun, anda masih boleh terus bekerja dengan kami seperti biasa sekiranya anda ingin meneruskan kerja pada masa akan datang. Sekiranya anda sudah lupa maklumat masuk anda, anda boleh pergi ke hab terdekat untuk diset semula dan bawa kad pengenalan dan lesen yang sah.

Sistem Pemarkahan & Batch

Apakah faktor yang menentukan batch saya?


Prestasi kerja anda dan sistem pemarkahan.
Apakah impak batch saya?


i) Struktur pembayaran anda ii) Hari pemilihan jadual kerja anda Sila kunjungi ke https://www.pandariders.my/sistem-pemarkahan untuk semak hari pemilihan jadual kerja yang berdasar pada batch anda.
Apakah yang harus saya lakukan untuk mencapai batch yang lebih tinggi?


Pastikan anda jelas dengan cara penilaian dalam sistem pemarkahan. Sila kunjungi https://www.pandariders.my/sistem-pemarkahan untuk semak sistem pemarkahan terkini yang akan tertera pada batch anda. DAN Sila kunjungi https://www.pandariders.my/cara-mencapai-batch-tinggi untuk ketahui lebih tentang tips untuk mencapai batch tinggi

Berhenti Kerja

Bilakah saya boleh mendapat bayaran deposit selepas berhenti kerja?


**Untuk rider yang IDnya diaktif sebelum 6/7/2020**

Anda akan dapatkan bayaran deposit dalam 2 minggu selepas semua beg dipulangkan.

*Hanya jika baki e-wallet anda dijelaskan
*Bayaran deposit anda akan dilucutkan jika anda telah dalam taraf 'inactive' melebihi 3 bulan sebelum berhenti kerja.
Apakah yang harus saya lakukan jika saya ingin berhenti kerja?


Anda harus pastikan baki e-wallet anda telah dijelaskan. Jika tidak, tindakan tegas akan diambil oleh pihak foodpanda.

Peralatan

Penukaran beg panda atau pembelian baru pakaian seragam foodpanda


[Negeri yang mempunyai Rider Hub] - Melakukan pesanan daripada panda shop dan memilih rider hub yang berdekatan untuk mengambil beg panda anda ATAU - Mengunjungi rider hub berdekatan dengan mengikuti slot masa yang telah ditetapkan iaitu pada hari bekerja 5:30PM hingga 6:30PM [Negeri yang tidak mempunyai Rider Hub] - Menghubungi PC anda dan membuat susunan jadual pemulangan atau pembelian
Harga peralatan


Pembelian beg galas - RM70 - Penukaran beg galas baru - RM25 (beg galas lama mesti dipulangkan) Pembelian beg thermal - RM15 - Penukaran beg thermal - RM5 (beg thermal lama mesti dipulangkan) Pembelian beg walker - RM30 - Tiada penukaran beg dibenarkan Pakaian seragam foodpanda - RM25 - Tidak perlu memulangkan pakaian yang lama

Penukaran Kontrak

Penukaran Negeri (dari Lembah Klang ke negeri lain/dari negeri lain ke Lembah Klang)


1. Pastikan baki e-wallet anda adalah RM0 atau amaun yang positif (+) selepas anda bank-in 2. Pastikan mengemukakan tiket di Rider Support, di bawah kategori "Recruitment" 3. Jika anda tidak mempunyai sebarang isu wallet atau compliance, foodpanda akan menukarkan kontrak baru anda seperti yang diminta 4. Anda perlu membawa set peralatan foodpanda anda ke negeri baru

Penamatan Kontrak

Ditamatkan kerana masalah pematuhan untuk ID diaktifkan sebelum 6/7/2020


1. (Negeri yang mempunyai hub): Rider / Walker perlu ke hub untuk memulangkan beg 2. (Negeri tidak mempunyai hub): Perlu berjumpa dengan PC untuk memulangkan beg 3. Kami akan memeriksa sama ada rider/ walker masih berhak untuk menerima deposit atau tidak dan memastikan tidak mempunyai baki dalam dompet yang belum diselesaikan 4. Teruskan dengan proses pembayaran balik (jika ada)
Ditamatkan kerana masalah pematuhan untuk ID diaktifkan selepas 6/7/2020)


1. Rider / Walker perlu mengemukakan tiket di Rider Support untuk pembayaran balik dompet 2. Teruskan dengan proses pembayaran balik (jika ada)