FAQs

Soalan Umum

Bilakah saya boleh mula bekerja selepas proses training?


Anda boleh mula bekerja selepas ID anda diaktifkan.
Bilakah saya boleh dapatkan ID?


Untuk selari bersama Seruan Kerajaan untuk memastikan SOP menularan Covid-19, kami harus memantau jumlah kehadiran rider yang hadir. Oleh itu, proses akan mengambil masa sekurang-kurang 7 hari berkerja.
Apakah tugas saya sebagai seorang rider foodpanda?


Tugas anda adalah menghantar pesanan kepada pihak pelanggan mengikuti SOP yang telah ditetapkan.
Bilakah saya boleh mula bekerja selepas ID saya diaktif?


Anda boleh mula bekerja pada bila-bila masa selepas ID anda diaktifkan. Selepas ID anda diaktifkan, pekerja kami akan mengajar anda tentang langkah-langkah untuk mengambil syif dengan aplikasi Roadrunner anda.
Di manakah pejabat / hub rider berada dan apakah waktu operasi untuk setiap pejabat / hub rider?


Klang Valley
1. Southgate Commercial Centre
Southgate Commercial Centre Unit-D-2-04 Level 2, Block D, Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur.

2. Subang
Unit 6C Tingkat 2 Jalan Usj 10/1J UEP Subang Jaya, Selangor.

Johor
Block B, #B-02-19 Pusat Komersial, Bayu Tasik, Persiaran Southkey 1, Southkey, Johor Bahru, 80150 Johor. Penang Unit No. 1-05 & 1-06, Medan Perniagaan Pauh Jaya, Jalan Baru Perai Penang, 13700 Bukit Mertajam, Penang. Sabah
Tanjung Aru Plaza ShopLot No. F-2-17, 02nd Floor Block F, Jalan Mat Saleh Tanjung Aru, 88100 Kota Kinabalu. Waktu Operasi
Adakah pembayaran yang harus saya buat untuk proses permohonan?


Anda perlu membuat bayaran sebanyak RM 150 semasa anda membuat permohonan di pejabat. Ia adalah bayaran untuk beg besar (RM 70), 2 beg haba (RM30) dan 2 baju seragam (RM50).

Pembayaran Gaji

Apakah struktur pembayaran saya?


Struktur pembayaran anda berdasar pada ‘batch’ anda. Sila kunjungi ke https://www.pandariders.my/skema-pembayaran untuk ketahui lebih tentang skema pembayaran.
Bilakah saya akan mendapat bayaran gaji?


Untuk pemegang akaun bank CIMB, anda akan menerima bayaran gaji anda pada hari Rabu setiap minggu. Untuk pemegang akaun bank yang lain, anda akan menerima bayaran gaji anda pada hari Khamis / Jumaat setiap minggu. Pengiraan bayaran gaji bermula dari hari Isnin hingga Ahad pada minggu lepas.
Bagaimanakah saya boleh dapatkan akaun CIMB?


Sila kunjungi https://www.pandariders.my/cimb-acc-opening untuk ketahui lebih tentang proses pembukaan akaun CIMB.
Bilakah slip gaji saya akan dikeluarkan?


Anda akan dapatkan slip gaji bulanan pada minggu pertama bulan seterusnya. Contohnya, slip gaji anda untuk bulan Januari akan dikeluarkan pada minggu pertama bulan Februari. Sila kunjungi ke https://www.pandariders.my/rr-payment untuk ketahui lebih tentang cara untuk semak bayaran gaji anda di aplikasi Roadrunner.
Apakah manfaat jika saya merujuk rakan saya untuk menjadi seorang rider foodpanda?


Anda layak mendapat bonus rujukan untuk SETIAP rakan yang berjaya melengkapkan 10 order. Sila kunjungi ke https://www.pandariders.my/leads-bonus untuk ketahui lebih tentang kempen RAF (Refer A Friend) dan bonus rujukan.

Sistem Pemarkahan & Batch

Apakah faktor yang menentukan batch saya?


Prestasi kerja anda dan sistem pemarkahan.
Apakah impak batch saya?


i) Struktur pembayaran anda ii) Hari pemilihan jadual kerja anda Sila kunjungi ke https://www.pandariders.my/sistem-pemarkahan untuk semak hari pemilihan jadual kerja yang berdasar pada batch anda.
Apakah yang harus saya lakukan untuk mencapai batch yang lebih tinggi?


Pastikan anda jelas dengan cara penilaian dalam sistem pemarkahan. Sila kunjungi https://www.pandariders.my/sistem-pemarkahan untuk semak sistem pemarkahan terkini yang akan tertera pada batch anda.

Peralatan & Aplikasi

Apakah peralatan saya?


Anda akan dibekalkan (baju seragam foodpanda x 2, beg haba halal / non-halal x 2, beg besar x 1) selepas proses pendaftaran di pejabat disiapkan. *Sila ambil perhatian bahawa: - Anda dikehendaki membeli 2 baju seragam foodpanda tersebut - Jumlah RM 160 deposit untuk beg besar dan beg haba akan ditolak dari bayaran gaji anda dalam 2 minggu berturut-turut selepas anda mula bekerja.
Apakah aplikasi yang harus saya muat turun ?


i) Roadrunner - Aplikasi untuk menerima order dan membuat penghantaran ii) Telegram - Aplikasi untuk menerima pengumuman dan informasi terkini dari foodpanda Roadrunner (Android): https://install.appcenter.ms/orgs/hockeyapp-z6mg/apps/Roadrunner/distribution_groups/All-users-of-Roadrunner
Roadrunner (iOS): https://install.appcenter.ms/orgs/hockeyapp-z6mg/apps/roadrunner-01/distribution_groups/all-users-of-roadrunner Telegram (Android): https://play.google.com/store/apps/details?id=org.telegram.messenger&hl=en Telegram (iOS): https://apps.apple.com/us/app/telegram-messenger/id686449807

Berhenti Kerja

Bilakah saya boleh mendapat bayaran deposit selepas berhenti kerja?


**Untuk rider yang IDnya diaktif sebelum 6/7/2020**

Anda akan dapatkan bayaran deposit dalam 2 minggu selepas semua beg dipulangkan.

*Hanya jika baki e-wallet anda dijelaskan
*Bayaran deposit anda akan dilucutkan jika anda telah dalam taraf 'inactive' melebihi 3 bulan sebelum berhenti kerja.
Apakah yang harus saya lakukan jika saya ingin berhenti kerja?


Anda harus pastikan baki e-wallet anda telah dijelaskan. Jika tidak, tindakan tegas akan diambil oleh pihak foodpanda.